Het gebruik van melatonine bij kinderen: belangrijke feiten om te weten

17 februari 2023 0 Reacties

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Het wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen en wordt afgegeven wanneer het donker wordt, om ons lichaam te helpen zich voor te bereiden op slaap.

Melatonine-supplementen worden vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen, maar er zijn veel vragen over het gebruik van melatonine bij kinderen. In dit artikel zullen we enkele belangrijke feiten bespreken over het gebruik van melatonine bij kinderen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat melatonine-supplementen niet geschikt zijn voor alle kinderen. Het is aan te raden om eerst met een arts te praten voordat je begint met het geven van melatonine aan je kind. Een arts kan helpen bepalen of melatonine geschikt is voor jouw kind en welke dosering veilig is.

Ten tweede moet je weten dat melatonine geen wondermiddel is voor slaapproblemen bij kinderen. Het kan helpen om de slaapcyclus van je kind te reguleren, maar het kan niet alle onderliggende problemen oplossen die mogelijk bijdragen aan de slaapproblemen van je kind.

Ten derde moet je weten dat dosering belangrijk is bij het gebruik van melatonine bij kinderen. Overdosering kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Het is daarom cruciaal om de juiste dosering te gebruiken en deze alleen onder begeleiding van een arts aan te passen.

Tot slot moet je weten dat er geen standaarddosis bestaat voor melatonine-gebruik bij kinderen. De dosis hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Daarom raden we nogmaals aan om altijd met een arts te praten voordat je begint met het geven van melatonine aan jouw kind.

In conclusie kan melatonine nuttig zijn bij het behandelen van slaapproblemen bij kinderen, maar er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat je besluit dit supplement aan jouw kind te geven. Praat altijd met een arts voordat je begint met het gebruik ervan en volg strikt de instructies voor dosering en toediening op.

6 veelgestelde vragen over melatonine voor kinderen

 1. Wat is melatonine?
 2. Waarom wordt melatonine gebruikt?
 3. Welke bijwerkingen heeft melatonine?
 4. Hoeveel milligram melatonine moet ik nemen?
 5. Is het veilig om elke dag melatonine te gebruiken?
 6. Kan ik melatonine kopen zonder recept?

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Het wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen en wordt afgegeven wanneer het donker wordt, om ons lichaam te helpen zich voor te bereiden op slaap. Melatonine helpt ons dus om in slaap te vallen en te blijven slapen gedurende de nacht.

Melatonine kan ook worden aangemaakt door sommige planten, dieren en micro-organismen. Het synthetische melatonine supplement wordt vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen, zoals slapeloosheid, jetlag of verstoring van de slaap-waakcyclus als gevolg van ploegendiensten.

Melatonine supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder pillen, capsules en vloeistoffen. De dosering varieert afhankelijk van de reden voor gebruik en kan variëren van 0,1 mg tot 10 mg per dag.

Het is belangrijk om te weten dat melatonine niet geschikt is voor iedereen. Het is aanbevolen om eerst met een arts te praten voordat je begint met het gebruik van melatonine supplementen. Een arts kan helpen bepalen of melatonine geschikt is voor jouw situatie en welke dosering veilig is.

In het algemeen kan melatonine nuttig zijn bij het reguleren van onze biologische klok en het verbeteren van onze slaapkwaliteit. Echter moet je altijd overleggen met een arts voordat je besluit om melatonine supplement te gebruiken.

Waarom wordt melatonine gebruikt?

Melatonine wordt vaak gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel om slaapproblemen te behandelen. Het is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt geproduceerd en dat ons lichaam helpt zich voor te bereiden op slaap. Het reguleert onze biologische klok, die bepaalt wanneer we slaperig worden en wanneer we wakker zijn.

Melatonine-supplementen kunnen nuttig zijn bij het behandelen van verschillende slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, jetlag en verstoord slaap-waakritme bij mensen die in ploegendienst werken. Het kan ook worden gebruikt om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te verminderen, een depressie die optreedt tijdens de wintermaanden als gevolg van verminderde blootstelling aan zonlicht.

Naast het reguleren van de slaap-waakcyclus, heeft melatonine ook andere voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn, het verbeteren van de stemming en het versterken van het immuunsysteem.

Het is echter belangrijk om op te merken dat melatonine niet geschikt is voor iedereen en dat er mogelijke bijwerkingen kunnen optreden. Daarom is het altijd aan te raden om eerst met een arts te praten voordat je begint met het gebruik ervan.

Welke bijwerkingen heeft melatonine?

Melatonine is over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen. Er zijn echter enkele bijwerkingen die kunnen optreden, zoals:

 1. Hoofdpijn: sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen na het innemen van melatonine.
 2. Duizeligheid: melatonine kan duizeligheid veroorzaken, vooral bij hogere doses.
 3. Misselijkheid: sommige mensen kunnen zich misselijk voelen na het innemen van melatonine.
 4. Slaperigheid overdag: als je te veel melatonine inneemt of als je lichaam nog niet gewend is aan de supplementen, kun je slaperigheid overdag ervaren.
 5. Veranderingen in bloeddruk: melatonine kan leiden tot veranderingen in de bloeddruk, vooral bij mensen die al medicijnen gebruiken om hun bloeddruk te reguleren.
 6. Verwarring en desoriëntatie: bij oudere volwassenen kan het gebruik van hoge doses melatonine leiden tot verwarring en desoriëntatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijwerkingen niet bij iedereen optreden en dat ze meestal mild zijn. Als je echter ernstige bijwerkingen ervaart na het innemen van melatonine, moet je stoppen met het gebruik ervan en medische hulp zoeken.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat melatonine een hormoon is en dat langdurig gebruik ervan kan leiden tot veranderingen in de hormoonbalans van jouw lichaam. Daarom wordt geadviseerd om melatoninesupplementen alleen op korte termijn te gebruiken en onder begeleiding van een arts.

Hoeveel milligram melatonine moet ik nemen?

De juiste dosering melatonine kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, gezondheidstoestand en de reden waarom je melatonine wilt nemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om met een lage dosis te beginnen en deze geleidelijk te verhogen als dat nodig is.

Voor volwassenen wordt meestal een dosering van 1 tot 5 milligram per dag aanbevolen, ongeveer 30 minuten voor het slapengaan. Voor kinderen kan de aanbevolen dosering lager zijn en moet altijd worden bepaald in overleg met een arts.

Het is belangrijk om de instructies op het etiket van het melatoninesupplement te volgen en niet meer te nemen dan is aanbevolen. Te veel melatonine kan bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Als je twijfelt over de juiste dosering of als je andere vragen hebt over het gebruik van melatonine, raadpleeg dan altijd eerst een arts of apotheker voordat je begint met het gebruik ervan.

Is het veilig om elke dag melatonine te gebruiken?

Het is over het algemeen veilig om melatonine op korte termijn te gebruiken. Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt en helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Het kan worden gebruikt om slaapproblemen te behandelen, zoals jetlag of slapeloosheid.

Echter, er zijn geen studies die de veiligheid van langdurig gebruik van melatonine hebben onderzocht. Daarom wordt aanbevolen om melatonine alleen op korte termijn te gebruiken en alleen onder begeleiding van een arts.

Bovendien kan het gebruik van melatonine ook bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Overdosering kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is het cruciaal om de juiste dosering te gebruiken en deze alleen onder begeleiding van een arts aan te passen.

Als je regelmatig slaapproblemen hebt, is het belangrijk om de oorzaak van je slaapproblemen te achterhalen in plaats van simpelweg elke dag melatonine te nemen. Praat met een arts om de oorzaak van je slaapproblemen vast te stellen en bespreek of melatonine geschikt is voor jouw situatie.

In conclusie, hoewel melatonine over het algemeen veilig is voor kortdurend gebruik, wordt aanbevolen om het alleen onder begeleiding van een arts te gebruiken en niet elke dag op lange termijn.

Kan ik melatonine kopen zonder recept?

In Nederland is melatonine verkrijgbaar zonder recept bij de drogist, apotheek en online winkels. Echter, de dosering van melatonine die zonder recept verkrijgbaar is, varieert van 0,1 mg tot 5 mg. Voor hogere doseringen heb je een recept nodig van een arts.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van melatonine supplementen niet zonder risico’s is en dat je altijd eerst met een arts moet overleggen voordat je begint met het gebruik ervan. Melatonine kan bijvoorbeeld invloed hebben op andere medicijnen die je gebruikt of op bepaalde medische aandoeningen die je hebt.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat melatonine geen wondermiddel is voor slaapproblemen en niet geschikt is voor alle mensen. Het kan helpen om de slaapcyclus te reguleren, maar het kan niet alle onderliggende problemen oplossen die mogelijk bijdragen aan jouw slaapproblemen.

Als je overweegt om melatonine te gebruiken, praat dan eerst met een arts om te bepalen of het veilig en geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.